Μορφωτικός - Φυσιολατρικός - Κοινωνικός  Σύλλογος  Πειραιά

"Φοίβος"

 

Αρχική Σελίδα

Ιστορία Συλλόγου

Δράσεις Συλλόγου

Επερχόμενες Δράσεις

Επικοινωνία

 

 

 

Περισσότερα από 60 χρόνια συλλογικής δράσης !!!

 

 

  Ο Μορφωτικός Φυσιολατρικός και Κοινωνικός Σύλλογος "ΦΟΙΒΟΣ" έκλεισε φέτος 62 χρόνια ζωής, 62 χρόνια δράσης. Πάνω από μισός αιώνας ζωής και δράσης δεν είναι μικρό πράγμα για ένα πολιτιστικό σύλλογο, που ξεκίνησε από μια φιλική συντροφιά μια μικρή ομάδα ιδεολόγων φυσιολατρών.
  Μια παρέα νέων, εκεί γύρω στο '54, που την παιδική και εφηβική τους ηλικία είχαν ζήσει στον πόλεμο, στην κατοχή και στις μεταπολεμικές εθνικές περιπέτειες, δηλαδή μέσα στη φρίκη, στη σκλαβιά και στις στερήσεις, ένιωσαν την ανάγκη να διοχετεύσουν τη νεανική τους ορμή στον εκδρομισμό, την ορειβασία και γενικά στη φυσιολατρεία.
  Ο ενθουσιασμός, η αγάπη, η φιλία και η συλλογική δράση γρήγορα απέδωσαν καρπούς και εντυπωσιακά αποτελέσματα γιατί ο αρχικός πυρήνας των πρωτοπόρων πλαισιώθηκε από δεκάδες πρόσωπα, που λαχταρούσαν να ξανοιχτούν προς την ύπαιθρο και να γνωρίσουν τις χαρές της ελληνικής φύσης.
  Έτσι γεννήθηκε ο Φοίβος, όπως βαφτίσθηκε ο Σύλλογος, δανειζόμενος το όνομά του από τον θεό Φοίβο-Απόλλωνα, τον θεό του Φωτός, της Νεότητας, του κάλους, το θεό που είχε σχέση με όλες τις λειτουργίες της Φύσης. Συμπλήρωσε ένα κενό και ικανοποίησε μια κοινωνική ανάγκη της εποχής, συγκεντρώνοντας γύρω του αγνούς φυσιολάτρες και οδηγώντάς τους προς την ύπαιθρο, την ομορφιά, την υγεία, τη χαρά της ζωής.

  Μέσα στα 62 αυτά χρόνια η πορεία του υπήρξε εντυπωσιακή, παρ΄ όλο ότι δεν έλειψαν τα σκαμπανεβάσματα, οι δυσκολίες και τα οργανωτικά προβλήματα ως τοπικός Σύλλογος, στην προσπάθεια να φέρει κοντά και να δραστηριοποιήσει όσο περισσότερους Δημότες.
  Οι νέοι του 1954 έγιναν ενήλικες και γρήγορα ένιωσαν ικανοί να επεκτείνουν τις δραστηριότητές του και σ΄ άλλους πολιτιστικούς τομείς.
  Το 1963 αποτελεί ορόσημο για τον μέχρι τότε αποκλειστικά φυσιολατρικό σύλλογο "Φοίβος".
  Με τροποποίηση του καταστατικού διεύρυνε τους σκοπούς του, πήρε την ονομασία Μορφωτικός – Φυσιολατρικός – Κοινωνικός Σύλλογος και φιλοδόξησε να συμβάλλει στην εξύψωση του μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου των κατοίκων της έδρας του, των Καμινίων, παράλληλα με την καλλιέργεια και διάδοση του αισθήματος της αγάπης προς τη φύση.
  Επίσης, τη χρονιά αυτή προσπάθησε να συμβάλλει στην κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της περιοχής, διότι τα Καμίνια ήταν η πιο αδικημένη Πειραϊκή συνοικία. Χωρίς αντιπλημμυρική προστασία, οδοποιία, αποχέτευση, πράσινο και με ανεπούλωτες ακόμη τις πληγές του τελευταίου μεγάλου πολέμου.
  Κατοικημένη η περιοχή αποκλειστικά από εργάτες, επαγγελματίες και μικροβιοτέχνες, πάσχιζε μόνη της να βγει από την κοινωνική απομόνωσή και να επωφεληθεί από την πραγματοποιούμενη στο αναμεταξύ βιομηχανική και τεχνολογική πρόοδο.
  Επιτακτική ήταν η ανάγκη, τα προβλήματα και οι ελλείψεις της συνοικίας να προβληθούν κατάλληλα και δυναμικά, χωρίς ύποπτες σκοπιμότητες και ιδιοτελή συμφέροντα. Το έργο αυτό ανέλαβε ο "Φοίβος", παράλληλα με τις φυσιολατρικές και λοιπές πολιτιστικές του ασχολίες.
  Νέα καθήκοντα και σοβαρές ευθύνες επωμίσθηκε θαρραλέα ο ανανεωμένος Σύλλογος και σιγά - σιγά εξελίχθηκε σε μοναδικό σχεδόν φορέα προβολής, αντιμετώπισης και επίλυσης σημαντικών προβλημάτων και κοινωνικών αναγκών της συνοικίας στην οποία εδρεύει.

  Επιχειρώντας έναν σύντομο απολογισμό της εξηκονταετούς και άνω δράσης του Συλλόγου, βλέπουμε να έχει πραγματοποιήσει 922 ημερήσιες διήμερες και τριήμερες εκδρομές, 550 απογευματινούς περιπάτους και βραδινές κρουαζιέρες στο Σαρωνικό, με συμμετοχή 90.000 περίπου ατόμων.
  Επανειλημμένα έχει αναλάβει το ντύσιμο, τη σίτιση και ενίσχυση πολλών φτωχών παιδιών της συνοικίας και βράβευση εκθέσεων, των καλυτέρων μαθητών.
  Τακτικά, δύο φορές το χρόνο, πραγματοποιεί με επιτυχία χορούς και έκτακτα διάφορες συνεστιάσεις και σχετικές εκδηλώσεις, στις οποίες δίνεται η ευκαιρία στα μέλη και φίλους του να ψυχαγωγηθούν, να γνωριστούν καλύτερα , να συζητήσουν και να διασκεδάσουν.
  Από τις εκδηλώσεις αυτές αντλεί κυρίως και τους οικονομικούς πόρους του.
Το 3μηνιαίο περιοδικό του δεν είναι απλώς ένα ενημερωτικό δελτίο, αλλά ένα όργανο επιμόρφωσης και ένα βήμα από το οποίο προβάλλονται τα προβλήματα και οι κοινωνικές ανάγκες των Καμινίων και γενικά της πόλης του Πειραιά.
  Επιτεύγματα του Συλλόγου ήταν η ίδρυση Γυμνασίου και Ταχυδρομείου, αδελφοποίησης με άλλους φορείς εντός και εκτός Ελλάδος.
  Συμμετείχε σε δενδροφυτεύσεις που έγιναν από τον Δήμο σε πολλούς ελεύθερους χώρους των Καμινίων.
  Το σκακιστικό μας τμήμα βρήκε την κατάλληλη στέγη και αποτέλεσε πόλο έλξης για μεγάλη μερίδα της Καμινιώτικης νεολαίας, αποσπώντας την από τις καφετέριες και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

  Εφέτος ο "Φοίβος" συμπλήρωσε 62 χρόνια από τη γέννησή του. Πολλά από τα ιδρυτικά μέλη του συνεχίζουν ακόμη τον καλό αγώνα και την ενεργό δράση και μας περιβάλλουν με την αγάπη και συμπάθεια τους.
  Αναλαμβάνοντας πέρυσι τη διοίκηση του "Φοίβου" θέσαμε ορισμένους στόχους , από τους οποίους κάποιοι, ήδη, πραγματοποιήθηκαν και κάποιοι άλλοι είναι σε εξέλιξη.
  Γεγονός που μας κάνει να αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση και την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε να παραδώσουμε κάποια στιγμή τον Φοίβο ακόμη μεγαλύτερο.
  Προτεραιότητά μας ήταν και είναι η σύσφιξη των σχέσεων των μελών με το σύλλογο και η προσέλκυση νέων μελών.
Ακούμε προτάσεις και συμβουλές και ιδιαίτερα παλαιοτέρων μελών. Συζητήσαμε με ειλικρίνεια τις δικές μας απόψεις,
Πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις κατάλληλες για να έλθουν τα μέλη πιο κοντά.
  Ανανεώσαμε τη λέσχη μας, αναλόγως των οικονομικών μας δυνατοτήτων, με σκοπό να δημιουργήσουμε μια ζεστή, φιλόξενη ατμόσφαιρα - έτσι ώστε να συχνάζουμε περισσότερο στο χώρο μας.

  Τα πρώτα αποτελέσματα φάνηκαν πρόπερυσι τα Χριστούγεννα με το κάλεσμα μας στον έρανο των Χριστουγέννων που είχε μεγάλη επιτυχία..
  Ένας δεύτερος σημαντικός, δύσκολος, αλλά εφικτός στόχος, αν παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μας και παραμείνουμε ενωμένοι, είναι να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του συλλόγου μας.
  Από την ενημέρωσή μας από διάφορα Σωματεία διαπιστώνουμε ότι η εξάλειψη ιδανικών και αξιών, η μοναξιά και οι ηλεκτρονικές σχέσεις, τα οικονομικά προβλήματα, τα προσωπικά προβλήματα , απομάκρυναν τους ανθρώπους από τα Σωματεία. Δεν επιδεικνύουν κανένα ενδιαφέρον για ό,τι όμορφο προσφέρει η συλλογικότητα, η προσφορά στο συνάνθρωπό μας.
  Μέσα σ΄ αυτή την θλιβερή αλλά και ανησυχητική πραγματικότητα έπρεπε να βρεθούν νέοι προσανατολισμοί, να κινήσουμε το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας και να τους φέρουμε κοντά στο "Φοίβο". Πραγματοποιήθηκαν, λοιπόν, ημερίδες, απονομές κυπέλλων και διακρίσεων στους αθλητές του σκακιστικού τμήματος, συνεστιάσεις, κάλεσμα αγάπης και αλληλεγγύης, ανακύκλωση,
  Ένας τρίτος σημαντικός στόχος είναι η συνέχιση της έκδοσης του περιοδικού μας, το οποίο αποτελεί μια σύντομη γνωριμία με τον Σύλλογό μας, διαδίδει τις δράσεις μας τοπικές ή μη, προσπαθώντας να δραστηριοποιήσουμε και άλλους Δημότες στον τοπικό μας Σύλλογο.
  Ελπίζουμε ότι θα το καταφέρουμε αποτελώντας και μια δραστηριοποίηση σε επίπεδο τοπικό.

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση : 14 Νοεμβρίου 2019

   (Βούρος Μανώλης)